Äänitaiteilija Ariel Bustamante aloittaa Aalto-yliopiston residenssitaiteilijana
21.01.2014
Bustamanten teokset avaavat erilaisia kuuntelemisen muotoja.
Ariel Bustamante tunnetaan perinteisen äänitaiteen rajoja rikkovista teoksistaan. Projekteissaan ja tutkimuksessaan chileläistaustainen Bustamante etsii keinoja, joiden avulla voidaan ymmärtää äänen fysikaalisia ja kognitiivisia ulottuvuuksia. Hänen töissään onkin usein niin arkkitehtonisia kuin veistoksellisia piirteitä. Useimmat projektit sisältävät myös mediatekniikkaa ja tiedettä.
Sound Development City valitsi vuonna 2012 Bustamanten tuottamaan erilaisia äänikokemuksia Berliiniin, Lontooseen ja Zürichiin yhdessä kymmenen muun taiteilijan ja yhteistyökumppanin, muun muassa Sam Auingerin ja Toby Heysin kanssa. Äskettäin Bustamante on tehnyt yhteistyötä arkkitehti Alfredo Thiermannin kanssa suuressa ääniveistoksessa, joka sijoitettiin Chileen Santiagon kansallisen taidemuseon pääsisäänkäynnin yhteyteen.
Ariel Bustamante on kirjoittanut esseitä eurooppalaiseen Hz-Journal -lehteen ja pitänyt näyttelyitä muun muassa Karlsruhen taide- ja mediamuseon ZKM-keskuksessa, Sentral Istanbul -museokeskuksessa, Harvestworks-keskuksessa New Yorkissa, 798 District -taidealueella Pekingissä ja sähköisen taiteen Transitio-festivaaleilla Meksikossa.
Suurimmaksi osaksi itseoppinut Bustamante aloitti uransa muusikkona ja erilaisten elektronisten musiikkityylien tuottajana. Ollessaan 23-vuotias Bustamantella todettiin harvinainen sisäkorvan sairaus, jonka vuoksi äänet kuuluvat voimakkaampina luiden johtamina. Tämä toimi mitä ilmeisimmin kimmokkeena siihen, että hän alkoi kiinnittää huomiotaan muihin kuuntelemisen muotoihin.
Artist-in-Residence -ohjelma yhdistää taiteen, tieteen ja teknologian
Bustamanten residenssikausi Aalto-yliopistossa on vuosille 2014‒2015. Ariel Bustamante valittiin ohjelmaan avoimen kansainvälisen haun kautta. Hakijoita ohjelmaan oli 94.
Artist-in-Residence -ohjelma on monialaisille taiteilijoille suunnattu residenssiohjelma Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Residenssikaudellaan taiteilija tuottaa korkealaatuisen, eri taiteenaloja, tutkimusta ja teknologiaa yhdistävän tuotantokokonaisuuden. Taiteilijan tehtävänä on myös kehittää Aalto-yliopiston taiteellista toimintaa.