ARTS+ENG-projekti rakentaa siltoja korkeakoulujen välille

18.06.2013

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitos siirtyi Insinööritieteiden korkeakoulusta Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun 1.1.2011. Tätä ennen se oli ollut lähes 140 vuoden ajan osa Teknillistä korkeakoulua ja tämän edeltäjiä.

Muutos tuntui suurelta, ja monet kantoivat huolta vuorovaikutuksen jatkumisesta arkkitehtien ja insinööritieteiden välillä. Tästä syystä Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri teki aloitteen projektin käynnistämisestä, jotta löydettäisiin uusia tasoja korkeakoulujen väliselle toiminnalle.

Projektin loppuseminaari pidettiin Otaniemessä 6. kesäkuuta 2013.

Toisinaan erosta voi seurata hyviä asioita

Alun perin ARTS+ENG-projektissa oli kyse rakentajien välisen yhteistyön syventämisestä. Jo nyt on selvää, että prosessi on laajentunut laitostasolta korkeakoulutasolle.

– Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta ja Insinööritieteen korkeakoulusta on muutoksen myötä lyhyessä ajassa muodostunut ”perheyhteisöksi” luonnehdittava tiimi, sanoi dekaani Helena Hyvönen ja painotti kommenttipuheenvuorossaan, että yhteistyön jatkumisesta on huolehdittava henkilövaihdoksista huolimatta. Hän itse jää eläkkeelle näillä näkymin maaliskuussa 2014 ja dekaani Petri Varsta kesällä 2013.

Tuula_Teeri_ja_Petri_Varsta_250x300.jpgMoni seminaarin puhujista palautti mieleen kahden vuoden takaisen ajan, jolloin pelot yhteyden katkeamisesta velloivat vahvoina. Yhtä lailla kuitenkin todettiin, että erosta on seurannut hyviäkin asioita.

Muutos on pakottanut tieteenalat tarkastelemaan esimerkiksi opetusmuotoja ja oppimistavoitteita aivan uusista lähtökohdista. Käynnissä oleva tutkintouudistus on tarjonnut luontevan ajankohdan myös opetuksen kehittämiseen.

– Uusien kandidaattiohjelmien opetuksessa yhteiset tilat mahdollistavat kohtaamisen, totesi rehtori Tuula Teeri puheenvuorossaan.

Hän vertasi tieteenalojen välistä vuorovaikutusta siihen, miten Aalto-yliopisto ja teollisuus hakevat jatkuvasti yhteistyölleen uusia uomia.

Prosessin jatkosta huolehditaan

Projektin kautta syntyneet ajatukset on koottu loppuraporttiin, jonka tuloksia esittelivät seminaarissa Saija Hollmén arkkitehtuurin laitokselta ja Chris Rose Rhode Island School of Designista. He kertoivat, että projektissa haluttiin selvittää myös, miten arkkitehtien ja insinöörien kanssakäymistä edistetään maailmalla.

Benchmarking-vierailut tehtiin kolmeen yliopistoon: Stanfordin yliopistoon ja Rhode Island School of Designiin Yhdysvalloissa sekä Bathin yliopistoon Isossa-Britanniassa.

– Yhteistä tarkastelluissa ohjelmissa oli, että ne eivät muodostuneet yksittäisten tieteenalojen irrallisten osioiden yhdistelmistä, vaan niihin oli pikemminkin integroitu kaksi tai useampi tieteenala. Ohjelmien selkeä päämäärä oli tieteenrajojen ylittävä opiskelijakokemus, kertoi Saija Hollmén.

Osa ARTS+ENG-projektin hankkeista on jo edennyt toteutusasteelle. Esimerkkinä tällaisesta mainittiin kandidaattitason Synthesis studio -kurssi, johon osallistuvat molempien korkeakoulujen uudet opiskelijat eli lähes 400 henkeä. Kurssi on lukuvuodesta 2014–2015 alkaen osa myös arkkitehtuurin ja muotoilun laitosten kandidaattiohjelmien pakollista opetusohjelmaa.

– Yhteiset haasteet ja kollegiaalinen ongelmien ratkaiseminen jo ensimmäisen opiskeluvuoden aikana avaavat ovet yhteisten opintokokonaisuuksien toteutukselle ja yhteistyölle myöhemmin työelämässä, painotti professori Juha Paavola.

Lisäksi seminaarissa esiteltiin muita visioita ja mahdollisuuksia, joista osa vei meren taakse Stanfordiin saakka. Loppuraporttiin sisältyy myös aloitteita uusista professuureista ja maisteriohjelmasta. Näistä haku rakenteiden suunnittelun professorin tehtävään rakennustekniikan laitoksella on parhaillaan käynnissä.

– Insinöörien ja arkkitehtien yhteistyöstä käynnistynyt eri alojen kohtaaminen on hyvässä vaiheessa ja uskon, että lähivuosina tullaan saavuttamaan mielenkiintoisia konkreettisia avauksia, totesi dekaani Petri Varsta, totesi dekaani Petri Varsta.

Projektin vetovastuussa ovat olleet korkeakoulujen dekaanit Helena Hyvönen ja Petri Varsta. Toiminnan koordinoinnista vastasivat professori, varadekaani Juha Paavola rakennustekniikan laitokselta ja arkkitehti, yliopisto-opettaja Saija Hollmén arkkitehtuurin laitokselta yhdessä Chris Rosen kanssa. Rose toimii jatkotutkinto-ohjelman johtajana Rhode Island School of Designissa.

ARTS+ENG_final report.pdf

 

Kuva: Anne Kinnunen
Teksti: Marja Torniainen

Takaisin