Muistot ja kokemukset tekevät korusta naiselle tärkeän

15.01.2013

Naiset omistavat ja käyttävät koruja muiden ihmisten takia. Korujen kautta osoitetaan kuulumista johonkin ryhmään, kuten omaan perheeseen tai saman elämänkatsomuksen tai arvojen omaavien joukkoon. Korut ovat naiselle tärkeitä, koska niihin liittyy paljon merkityksellisiä muistoja ja henkilökohtaisia kokemuksia.

Tämä selviää Petra Ahde-Dealin väitöstutkimuksesta, jossa hän tutkii, minkälaisia sosiaalisia syitä on naisten korujen käytölle ja omistamiselle. Väitöskirja tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Tutkimus on ensimmäinen laatuaan, sillä aikaisemmin muotoilun alan tutkimuksessa ei ole keskitytty henkilökohtaisten kokemusten merkitykseen korujen käytön ja omistamisen syynä.

– Korut eivät ole vain nykyajan esineitä vaan ne yhdistävät myös sukupolvia – menneitä, nykyisiä ja tulevia. Ne välittävät muistoja ihmissuhteista, perhesiteistä ja elämän virstanpylväistä. Erityisesti suvussa pitkään kulkevat korut ovat arvokkaita, koska niihin sisältyy paljon merkityksiä, Petra Ahde-Deal kertoo.

Korurasia kertoo naisen elämäntarinan

Ahde-Deal käytti tutkimusmenetelminään muotoiluluotaimia ja syvähaastatteluja. 28 naista Etelä-Suomesta ja Yhdysvalloista dokumentoivat omaa korujen käyttöään yhdeksän päivän ajan pitämällä päiväkirjaa ja ottamalla itsestään valokuvia. Naiset olivat iältään 33–89 -vuotiaita, ja he tulivat hyvin erilaisista taustoista. Itsedokumentoinnin pohjalta Ahde-Deal teki syvähaastatteluja, jotka muodostuivat usein henkilökohtaisiksi keskusteluiksi.

– Monesti haastateltavien korurasioiden kautta käytiin läpi koko heidän elämäntarinansa. Koruihin liittyy paljon tunteita, ja niiden historioihin nivoutuu rakkaita ihmisiä ja elämän tärkeitä tapahtumia, Ahde-Deal kuvailee.

Väitöstutkimuksen alustavana aineistona oli lisäksi laaja suomalaisten naisten kirjoittama tarina-aineisto, johon kuului 464 tarinaa kirjoittajien merkityksellisistä koruista. Tutkimuksen teoreettinen pohja painottuu pääosin sosiologiaan, mutta sen tulokset palvelevat muotoilun ja korututkimuksen aloja.

Väitöstilaisuus

Petra Ahde-Deal on valmistunut korumuotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutista vuonna 2002 ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005. Hän työskenteli tutkijana Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa vuosina 2007–2012. Sitä ennen hän toimi korumuotoilijana ja kultaseppänä. Tällä hetkellä Ahde-Deal asuu Kööpenhaminassa, Tanskassa.

Väitöskirja, Women and Jewelry – A Social Approach to Wearing and Possessing Jewelry, tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa 25.1.2013 klo 12, Mediakeskus Lumeen Sampo-sali, Hämeentie 135 C. Vastaväittäjänä toimii professori Christena Nippert-Eng Illinois Institute of Technologysta, Yhdysvalloista.


Lisätietoja:
Petra Ahde-Deal
p. +45 3138 9196
petra.ahde-deal [at] aalto [dot] fi

Takaisin