Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu palkitsi ansioituneita ammattilaisia

11.01.2012

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ensimmäinen toimintavuosi käynnistyi vuosijuhlalla, jota vietettiin nyt ensimmäistä kertaa yhdessä taideteollisten alojen sekä arkkitehtuurin osaajien kanssa.

Vuosijuhla jatkaa entisen Taideteollisen korkeakoulun perinteikkäitä juhlallisuuksia, ja siellä huomioidaan menestyneitä ja ansiokkaasti toimineita ammattilaisia sekä kuullaan uusien professorien avajaisluennot.

Vuoden Alumni 2012 on animaattori Mika Ripatti

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu nimeää Vuoden Alumnin tunnustuksena taideteollisen ja arkkitehtuurin alan uraauurtavasta tai erinomaisesta työstä.

Vuoden 2012 tunnustus myönnettiin animaattori Mika Ripatille, joka on valmistunut graafisen suunnittelun koulutusohjelmasta. Jo opiskeluaikanaan Ripatti oli yksi tietokoneanimaation pioneereista, myöhemmin hän myös opetti alaa Medialaboratoriossa. Opintojen ohella hän työskenteli televisioyhtiö Nelosen brändin kehittämisen parissa hyödyntäen edistyksellistä viimeisen päälle hiottua animaatiografiikkaa. Vuonna 2000 Mika Ripatti onnistui pääsemään töihin Blue Sky Studioille New Yorkiin, jossa Ice Age -elokuvan tuotanto oli juuri käynnistymässä.

Sittemmin Mika Ripatti on noussut animaattoreiden kärkeen Hollywoodissa, ja miljoonat ihmiset ympäri maailmaa saavat nauttia hänen työnsä jäljistä useissa menestyksekkäissä animaatioissa. Mika Ripatti on hieno esimerkki kansainvälisestä menestyksestä, jota korkeakoulu toivoo opiskelijoidensa pelottomasti tavoittelevan lahjakkuutensa ja luovassa akateemisessa yhteisössä kehittämänsä osaamisensa pohjalta.

Viisi uutta kunniajäsentä

Korkeakoulun kunniajäseniksi kutsutaan vuosittain henkilöitä, jotka ovat erityisen ansiokkaasti toimineet Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun, kulttuurin, taideteollisuuden tai arkkitehtuurin alan hyväksi. Vuosijuhlassa nimettiin viisi uutta kunniajäsentä.

Pietarissa toimivaa Pro Arte -säätiötä johtava Elena Kolovskaya on monialainen toimija taideteollisen alan koulutuksen ja tutkimuksen yhteistyön vahvistamisessa ja kansainvälistämisessä Venäjällä. Kolovskaya on jalostanut vahvasti korkeakoulun yhteistyötä Venäjän tähtiyliopistoihin lukeutuvan Pietarin valtiollisen yliopiston kanssa sekä tehnyt ansiokasta yhteistyötä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun koordinoiman Cumulus International Association of Universities and Colleges of Art, Design and Media -järjestön kanssa.

Teollinen muotoilija Jussi Ahola on työskennellyt teollisen muotoilun professorina Taideteollisessa korkeakoulussa 1987–1993 sekä useissa muissa kotimaisissa ja kansainvälisissä muotoilun opetustehtävissä. Jussi Aholan tutkimuksellisen ja analyyttisen muotoilunäkemyksen opetus ja hänen pioneerityönsä muotoilun tutkimuksen käynnistämiseksi loivat pohjan kaksikymmentä vuotta myöhemmin tunnustusta saaneelle muotoilun tutkimukselle. Ahola on kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen teollisen muotoilun oppikirjan, 1980 julkaistun Teollinen muotoilu. Aholan vuodesta 1986 alkaen oman toimiston puitteissa tehty funktionaalinen muotoilutyö on kerännyt runsaasti tunnustuksia.

Arkkitehti SAFA Kari Moilanen on suomalaisen arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun keskeinen vaikuttaja Espoon kaupunkisuunnittelupäällikkönä. Hänen virka-aikanaan Espoon kaupunkisuunnittelu on kehittynyt kunnianhimoiseksi ja dynaamiseksi instituutioksi. Kari Moilanen on ollut ratkaisevassa asemassa usean merkittävän ja uutta luovan arkkitehtikilpailun järjestäjänä ja tuomarina. Otaniemen alueen ympäristö on kehittymässä Kari Moilasen ohjenuorassa hämmästyttäväksi teknologian, puutarhakaupungin ja palveluyhteiskunnan yhdistelmäksi. Kari Moilanen on visionääri paikalla, jossa kuuluukin ottaa luovia riskejä maailman muuttamiseksi Aalto-yliopiston hengen mukaisesti.

Harjoitusmestari Jussi Laasasenaho aloitti vuonna 1966 Taideteollisessa oppilaitoksessa vahtimestarin tehtävässä, josta siirtyi myöhemmin harjoitusmestariksi. Koko pitkän työuransa ajan Laasasenaho työskenteli asiakaspalvelutehtävissä. Hänet tunnettiin avuliaana, toimeliaana ja luottamuksen arvoisena työntekijänä. Työllään hän edisti esimerkillisesti koko talon käytännön asioiden sujuvuutta. Laasasenaho oli asiantunteva ja huumorintajuinen yhteyshenkilö niin erilaisten tilaisuuksien järjestämisessä kuin opiskelijoiden ja työntekijöiden käytännön pulmissa.

Taiteen lisensiaatti Meri-Helga Mantere toimi pitkään kuvataidekasvatuksen lehtorina. Hän aloitti maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen syventymiskohteen kehittämisen, taideperustaisen ympäristökasvatuksen, joka oli huomattavasti aikaansa edellä. Taideperusta tarkoittaa Mantereen kehittämässä lähestymistavassa aktiivista toimintaa luonnossa, taiteen keinoin tapahtuvaa havainnointia ja puuttumattomuuden asennetta: luonto pyritään ymmärtämään omana kokonaisuutena ja taide toimintana, joka ei pakota luontoa mihinkään. Mantereen kehittämiä toimintatapoja on käytössä useassa maassa.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun toiminnan aloittaneessa vuosijuhlassa kuultiin myös kolmen uuden professorin Alastair Fuad-Luken (Emerging Design Practices), Sampsa Hyysalon (muotoilu ja muotoiluyhteistyö) ja Eero Miettisen (muotoilu ja kansainvälinen tuotekehitys) avajaisluennot. Lisäksi luovutettiin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivänä 2011 myöntämät kunniamerkit: kehityspäällikkö Pekka Saarelalle Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki, elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen harjoitusmestari Mikko Tuorille Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein ja valokuvataidetta Helsinki Schoolin avulla maailmalla tunnetuksi tehneelle Timothy Personsille Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkki.

Professori Alastais Fuad-Luken avajaisluento materiaali
Design as Consensus Dissensus Openness.pdf

Professori Sampsa Hyysalon avajaisluento materiaali
Yhdessä kehittämisen haaste

Takaisin