Taiteiden ja suunnittelun korkeakoululle innovatiivinen työympäristöratkaisu käyttäjiä osallistaen
13.06.2014
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu (Aalto ARTS) toteutti syksyllä 2013 henkilöstöä ja opiskelijoita osallistavan kehityshankkeen. Sen tavoitteena oli konseptoida Aalto ARTSille tulevaisuuden toimistoratkaisu, joka toteutetaan Otaniemeen rakentuvaan uudisrakennukseen.
- Uudisrakennus on meille valtava mahdollisuus uudistua. Lähdimme osallistavan suunnittelun keinoin etsimään tilaratkaisuja, jotka tukevat toimintaamme ja strategiaamme nykyistä paremmin, kertoo uudishankkeen projektipäällikkö Tapio Koskinen.
Hankkeen tavoitteena oli suunnitella inspiroivia ja interaktiivisia työ- ja oppimisympäristöjä sekä tehostaa tilankäyttöä.
- Nykyisten tilojemme käyttöaste on alhainen, vain noin 20%, ja tämä on meille iso taloudellinen ja ekologinen kysymys. Meidän pitää myös pohtia, miten tilat tukisivat paremmin kohtaamisia ja monialaista yhteistyötä. Esimerkiksi opiskelijoilla on suuri tarve eri kokoisille ryhmätyö- ja projektitiloille, Koskinen jatkaa.
Konseptointityö toteutettiin yhteisölle avoimena prosessina, johon kuului työpajoja, ekskursio uusiin työympäristöihin sekä joukkoistamiskysely, jonka avulla saatiin laajasti ideoita tilojen ja koko kampuksen kehittämiseen. Hankkeessa järjestettiin myös kaikille avoin työympäristöseminaari, johon kutsuttiin kotimaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita kertomaan uusista työympäristöratkaisuista ja niihin liittyvästä tutkimuksesta. Lisäksi kaikki ARTSin laitosjohtajat ja osa palvelupäälliköistä haastateltiin. Hankkeen yhteydessä tehtiin myös opiskelijaprojekti, jossa tutkittiin käyttäjäprofiilien avulla opiskelijoiden päivän kulkua ja tilatarpeita kampuksella.
Uudet ratkaisut edistävät vuorovaikutusta
Työympäristöhankkeen lopputuloksena syntynyt tilaratkaisu on monitilakonsepti. Työpisteet sijaitsevat jaetuissa tiimitiloissa, mutta työtä on mahdollista tehdä myös monessa muussa paikassa. Tiimitiloja tukevat projektihuoneet, neuvottelutilat sekä vetäytymistilat, jotka palvelevat keskittymistä, henkilökohtaisia puheluita ja virtuaalineuvotteluja. Toimistotilojen sydän ovat kerrosten keskialueilla sijaitsevat työkahvilat, jotka tukevat eri ryhmien kohtaamista. Tutkijoille tarjotaan määräaikaiseen käyttöön varattavia työhuoneita, mikä lisää tilankäytön joustavuutta.
Konseptissa on huomioitu työn monipaikkaisuus, sillä toimisto on vain yksi työnteon paikoista. Työtä voidaan tehdä sähköisten viestintä- ja yhteistyövälineiden avulla eri puolilla kampusta, kahviloissa, matkoilla ja kotona. Aalto ARTSin hankkeessa käyttäjät jaettiin liikkuvuuden perusteella kolmeen ryhmään: ankkureihin, kampusliikkuviin ja liikkuviin. Näille ryhmille tarjotaan työn luonteen perusteella nimettyjä tai jaettuja työpisteitä.
Tulevissa tiloissa on tärkeää miettiä yksiköiden sijoittuminen niin, että se edistää eri alojen vuorovaikutusta ja satunnaisia kohtaamisia.
- Aalto ARTSin uusi toimistokonsepti on rohkea avaus koko suomalaisella yliopistokentällä, sanoo Aalto-yliopiston työympäristöpäällikkö Päivi Hietanen.
- Joustavaa työtä tukevat monitilaratkaisut ovat viime vuosina yleistyneet yksityisellä ja julkisella sektorilla, ja nyt tämä ajattelu jalkautuu myös yliopistomaailmaan. Aalto ARTSin konsepti tukee Aallon tavoitetta toimia edelläkävijänä uusissa työ- ja oppimisympäristöratkaisuissa.
Konseptin mukaiset ratkaisut on tarkoitus toteuttaa tulevaisuudessa korkeakoulun uudisrakennukseen sekä Aalto ARTSin muihin Otaniemen toimipisteisiin. Koulun dekaani Anna Valtonen kertoo, että dekaanin yksikkö pilotoi konseptin mukaista työympäristöä. Koetoimisto toteutetaan vuoden 2014 aikana Arabian kampukselle ja sen käytöstä saatuja kokemuksia hyödynnetään konseptin jatkokehittämisessä ja uudisrakennuksen suunnittelussa. Pilottitoimiston projektipäällikkönä toimii Esmi Santamäki ja sisustussuunnittelusta vastaa Antti Rouhunkoski. Henkilöstö otetaan hankkeeseen mukaan.
Työympäristöhankkeen tilaajana toimi Aalto-yliopistokiinteistöt Oy, ja se liittyy RYM Oy:n Tekes-hankkeeseen. Konsulttina työssä toimi Workspace Oy, ja joukkoistamiskyselystä vastasi ThinkIf Oy.
Lue lisää: