Otaniemen kampus kohenee taiteella
20.05.2014
Viihtyisä kampus synnyttää vahvan siteen paikkaan ja lisää hyvinvointia. Otaniemi kaipaa päivitystä urbaaniin yhteisöllisyyteen.
Näin ajattelee Aalto-yliopiston taidekoordinaattori, taiteen tohtori Tuula Isohanni, jonka tehtävänä on pohtia taiteen merkitystä Otaniemen kampusympäristössä.
Käynnissä on peräti 37 projektia, joilla parannetaan muun muassa alueen opastusta ja valaistusta sekä luodaan kohtaamispaikkoja eri alojen opiskelijoille ja työntekijöille. Tavoitteena on kehittää Otaniemestä viihtyisä yhteisö, jossa ihmiset oppivat tuntemaan toisensa.
‒ Ympäristön tuntemus ja siitä huolehtiminen auttavat ihmistä voimaan paremmin. Kun opiskelu on tiukkaa ja vaativaa, väliin tarvitaan elpymistä. Sitä voi tarjota liikkuminen Otaniemen monipuolisessa ympäristössä, pohtii Tuula Isohanni.
Tuula Isohannin koordinoimiin taideprojekteihin haetaan ideoita ja toteuttajia esimerkiksi opiskelijoille suunnatuilla kilpailuilla ja vaihtuvilla näyttelyillä. Yksi projekteista on parhaillaan avoinna oleva The Next Chapter -näyttely, jossa Aaltoliike-kurssin opiskelijat ideoivat kirjastojen poistokirjoista valaisimia, huonekaluja ja taideteoksia. Opiskelijakilpailun kautta valittiin myös Otaniemen ostoskeskuksen ympäristöön tuleva Valoaalto -teos, joka toteutettaneen ensi keväänä.
Valaistus kuntoon ensin
Korjauslistan kärkeen Isohanni nostaa opasteet, valaistuksen sekä rakennusten ulkovalaistuksen. Opiskelijat ovat Otaniemessä pääosin pimeimpään vuodenaikaan ja huono valaistus on alueella todellinen ongelma.
‒ Koska Otaniemeä ei ole pilattu valosaasteella, tämä antaa meille mahdollisuuden luoda mietittyä, älykästä valoa oikeisiin paikkoihin. LED-valaistukseen erikoistunut professori Liisa Halonen tutkimusryhmineen on avainasemassa uudenlaisen valaistuksen kehittämisessä, kertoo Isohanni.
Espoon kaupunki on saanut valaistuksen suunnitteluun EU-rahoitusta ja Otaniemen valaistus suunnitellaan osana projektia. Valaistuksella haetaan Espoolle myös erottuvuutta: Otaniemi hohtaa hillitysti, kun Laajalahden vastarannalla loimottaa ylivalaistu Helsinki.
Otaniemen kampus on rakennettu pääosin 1950‒70-luvuilla väljästi. Maisemaa hallitsevat maantiemäiset kadut sekä laajat parkkialueet. Paikkaan orientoitumista vaikeuttaa ympäristön samankaltaisuus: punatiilisiä rakennuksia on vaikea erottaa toisistaan ja laajat nurmikentät tekevät alueesta vaikeasti hahmotettavan. Meri on piiloutunut pusikkojen taakse.
Isohanni toivoo, että Otaniemen kehittämiseen taiteen avulla luotaisiin pitkän tähtäimen suunnitelma ja opiskelijoille nimettäisiin paikat, joihin he voivat tuoda taidetta. Taiteilijoiden pitäisi päästä mukaan jo ympäristön suunnitteluprosessin varhaisessa vaiheessa, että taide palvelisi parhaalla tavalla ihmisen arkea.
‒ Kun kansainvälisillä huippuyliopistoilla on kovalla rahalla tehtyjä kampuksia, Otaniemien vahvuuksia ovat inhimillisyys, luonto ja hienot rakennukset, joissa on käsityön jälki.
Tuula Isohanni on kansainvälisestikin tunnettu taidekoordinaattori. Toukokuun lopussa hänet on kutsuttu puhujaksi alan arvovaltaiseen konferenssiin, Transatlantic Dialoge: The role of artists and the arts for urban resilience Baltimoreen.
Lue lisää:
Next Chapter -näyttely 30.5. asti
Concrete Garden ja Valoaalto-teos
Otaniemen kampuksen taideprojektit
Lisätietoa:
Tuula Isohanni
p. 050 571 8518
tuula.isohanni [at] aalto [dot] fi