Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ensimmäinen FiDiPro-professori pukusuunnitteluun
26.06.2014
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on saanut ensimmäisen FiDiPro-professorinsa. Professori Peter McNeil on mukana professori Sofia Pantouvakin johtamassa Costume Methodologies -tutkimusprojektissa. Projekti yhdistää tutkimusta kaikilta pukusuunnittelun alueilta.
Projektin tavoitteena on rakentaa metodologinen kehys ja tarjota metodologisia työkaluja pukujen tutkimukseen. Tutkimusalue pitää sisällään kaikki esittävien taiteiden (teatteri, tanssi, ooppera, musikaali, sirkus ynnä muut), medioidun tarinankerronnan (elokuva, televisio ja digitaalinen media) ja monialaisten luovien projektien pukujen suunnitteluun, toteutukseen ja esittämiseen liittyvät alueet.
– FiDiPro-rahoituksen merkitys on suuri, sillä sen avulla voimme olla yhteydessä muihin kokeneisiin tutkijoihin, Sofia Pantouvaki kertoo. Hän on Costume Methodologies -projektin päätutkija ja Suomen ensimmäinen näyttämö- ja elokuvataiteen pukusuunnittelun professori.
- Puvulla on luova ja kommunikatiivinen taso, jota ei aina voi ilmaista sanoin. Tavoitteenamme on etsiä metodeja, työkaluja ja jopa terminologiaa, joiden avulla kykenemme kartoittamaan tätä abstraktia aluetta ja tuomaan sen globaalin tutkijayhteisön tietoon ja tutkimuksen käyttöön.
Pukusuunnittelu on alue, jota ei ole tutkittu laajasti. Tähän mennessä tutkimusta on pääosin tehty tietystä näkökulmasta, joka jättää huomioimatta puvun kokonaisolemuksen poikkitieteellisenä luovana osana elävää ja medioitua esitystä.
– Tämän vuoksi on tärkeää, että tutkimuksessa on mukana sekä taiteilija-tutkijoita että tutkijoita, joilla on erilaiset lähestymistavat projektissa tarkasteltaviin erilaisiin esitystyyppeihin. Professori Peter McNeilin kokemus rikastaa tutkimustamme, Pantouvaki sanoo.
FiDiPro-professori, tri Peter McNeil on University of Technology Sydney -yliopiston varadekaani ja muotoiluhistorian professori. Hän on johtava tutkija taiteen ja muotoilun historian ja tuotannon sekä muodin tutkimuksen aloilla. Viime vuosina McNeilin projektit ovat saaneet huomattavan määrän kansainvälistä huomiota, ja häntä pidetäänkin yhtenä terävimmistä kriittisistä kirjoittajista, joiden aiheena on puvun merkitys nykykulttuurissa.
Tutkimusympäristön ja dialogin rakentaminen
Toinen projektin tavoitteista on vahvistaa Aalto-yliopiston tutkimusympäristöä. Tavoitteena on FiDiPro-rahoituksen avulla palkata nykyisen elokuvataiteen pukusuunnittelun tutkijatohtorin lisäksi tutkijoita tiettyihin tapaustutkimuksiin pukusuunnittelun eri alueilta. Tapaustutkimukset toimivat esimerkkeinä tiettyjen tutkimusmenetelmien rakentamisessa ja testaamisessa.
Maaliskuussa 2015 järjestettävällä Critical Costume -tapahtumalla tuetaan tutkimusympäristön luomista. Se toimii myös viitekehyksenä kansainväliselle pitkäaikaiselle tutkimusyhteistyölle. Critical Costume 2015 sisältää tieteellisen konferenssin ja näyttelyn, johon osallistuu kansainvälisiä taiteilijoita ja tutkijoita pukusuunnitteluun liittyviltä eri alueilta.
– Haluamme osoittaa, että kaikki nämä alat voivat käydä vuoropuhelua keskenään. Tapahtumalla on suurta potentiaalia, sillä se tarjoaa Aalto yliopiston Costume in Focus -tutkimusryhmälle mahdollisuuden tulla alan kansainväliseen keskiöön, sanoo Sofia Pantouvaki.
FiDiPro – Finland Distinguished Professor Programme -rahoitusohjelmassa Suomen Akatemia rahoittaa huippututkijoita ensisijaisesti yliopistojen ja tutkimuslaitosten strategisesti keskeisille ja tieteellisesti merkittäville aloille. Rahoituksen hakijana on yliopisto tai tutkimuslaitos. Hakemusten vertaisarvioinnin tekevät arvostetut ulkomaiset tutkijat.
Vuonna 2006 alkanut FiDiPro – Finland Distinguished Professor Programme on Suomen Akatemian ja Tekesin yhteinen rahoitusohjelma, joka tarjoaa suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille mahdollisuuden palkata ulkomaisia tai pitkään ulkomailla toimineita suomalaisia huippututkijoita määräajaksi Suomeen. Rahoitusohjelman tavoitteena on luoda pitkäaikaista kansainvälistä tutkimusyhteistyötä sekä vahvistaa maamme tieteellistä ja teknologista osaamisperustaa.