Arkkitehtiopiskelijat mestarikurssilla Afrikassa

25.04.2014

Arkkitehtuurin opiskelijat syventyivät mestarikurssilla osallistuvan suunnittelun menetelmiin ja kävivät kenttämatkalla Ruandassa.

Hanke arkkitehtuurin mestarikurssista sai alkunsa Askon säätiön palkinnosta, jonka sai arkkitehtityöryhmä Saija Hollmén, Jenni Reuter ja Helena Sandman. Syksyllä 2013 myönnetyn Asko Avonius -palkinnon perusteena oli ryhmän tekemä ansiokas työ kulttuuriin sovitetun arkkitehtuurin ja kehittyvien maiden yhteisöjen parissa.

– Keskustelimme palkinnon jälkimainingeissa säätiön kanssa mestarikurssin järjestämisestä arkkitehtiopiskelijoille. Sen puitteissa perehdyttäisiin vieraaseen kulttuuriin ja samanlaiseen osallistuvaan suunnitteluun, jota me työssämme sovellamme, kertoo Saija Hollmén.

Ideasta kehittyi suunnitelma Kigali Master Class -kurssista, jonka järjestämiseksi arkkitehtuurin laitos sai varat Askon säätiön hallitukselta. Rakennussuunnittelun kurssin tavoitteena oli tutkia osallistuvan suunnittelun metodein arkkitehtuurin mahdollisuuksia elämänlaadun parantamisessa kehittyvässä maassa.

Kenttämatka ajatuksia herättävään Ruandaan

Kenttämatka ajatuksia herättävään Ruandaan

Kurssin aluksi järjestettiin kahden viikon kenttämatka Kigaliin, Ruandan pääkaupunkiin. Opiskelijat tutustuivat paikallisiin oloihin ja hahmottelivat yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa oman suunnittelutehtävänsä.

– Luennoilla Kigalissa kuulimme Ruandan historiasta, politiikasta, rakentamisesta, kaavoituksesta ja tutkimuksista. Paikallisten arkkitehtiopiskelijoiden avulla haastattelimme kylien asukkaita ja selvitimme, mitä he saattaisivat tarvita elämänlaatunsa parantamiseksi, kertoo arkkitehtuurin opiskelija Pyry Kantonen.

– Yritimme haastatteluissa lukea rivien välistä ja löytää yhteisiä näkemyksiä ja ongelmia, joihin sitten mietimme ratkaisuja.

– Kaikkein opettavaisinta oli kuitenkin kävellä kaupungissa, syödä paikallisissa ravintoloissa ja viettää aikaa paikallisten opiskelijoiden kanssa, joiden kanssa ystävystyimme.

– Afrikasta median kautta saamamme kuva on hyvin yksipuolinen, eikä välttämättä edes ajantasainen. Ruandassa esimerkiksi yllättivät siistit kadut, turvallisuus ja helppous, jota ennakkotietojen perusteella emme osanneet odottaa. Matka oli silmiä avaava kokemus, sanoo Kantonen.

Peter Richin energia tarttui opiskelijoihin

Kurssin rakennussuunnitteluosuus tehtiin Suomessa. Yhtenä ohjaajana toimi eteläafrikkalainen arkkitehti Peter Rich, jonka aiemmat kokemukset Ruandasta olivat ohjanneet myös kohdemaan valintaa. Rich oli mukana Kigalissa ja ohjasi opiskelijoita useiden viikkojen ajan Otaniemessä. Richin vahva tuntemus afrikkalaisesta tilakäsityksestä ja kulttuurista oli kurssin ehdoton suola.

– Peter oli täynnä energiaa ja sopivasti luovaa hulluutta, mikä innosti meitä työskentelemään vapautuneesti. Hän järjesti ruandalaisten kontaktiensa avulla meille loistavia luentoja ja vierailuita Kigalissa. Syntyi heti sellainen olo, että olemme tekemässä oikeaa projektia, jolla on merkitys, emme vain normaalia koulukurssia, kertoo Pyry Kantonen.

– Peter Richin maanläheinen suhtautuminen, pettämätön arkkitehtoninen vaisto ja paneutuminen opetukseen toivat kurssille syvyyttä ja energiaa. Olemme etuoikeutettuja saatuamme kansainvälisesti palkitun arkkitehdin opettamaan näin intensiivistä kurssia Aallon opiskelijoille, toteaa Saija Hollmén.

Kurssin tulokset ovat esillä Artekin Helsingin myymälässä, Eteläesplanadi 18,  25.4.- 10.5.2014 välisenä aikana. Näyttelyssä esitellään kuvin ja piirroksin kurssin sisältöä ja kahta suunnittelun kohteena ollutta aluetta. Jokainen opiskelija laatii myös pienoismallin suunnitelmastaan. Lisäksi esillä on lyhyt dokumenttielokuva, jonka Pyry Kantonen kuvasi Ruandassa ja Suomessa. Traileri on katsottavissa YouTubessa:  https://www.youtube.com/watch?v=-b8ASy0W5BY&feature=youtu.be.

Projektia voi seurata verkossa http://masterclass.lumihub.com/

Takaisin